Hockey-VM 2022 – matcherna du inte får missa

Vi närmar oss våren med stormsteg. Det innebär inte enbart varmare väder, efterlängtade luncher på uteserveringar och solglasögon till sent på eftermiddagen, utan även hockey-VM. För hockeyintresserade finns det få saker som är ett lika tydligt vårtecken som det årliga världsmästerskapet. I år går turneringen av stapeln i vårt grannland Finland, mellan 13–29 maj, och nedan tar vi ett titt på några av matcherna vi kan se fram emot.

Sveriges väg till slutspel

Hockey-VM 2022 spelas som sagt i Finland och i skrivande stund ser det ut att bli 14 deltagande landslag, uppdelade i två grupper. I sin grupp B ställs Sverige mot värdnationen Finland samt USA, Tjeckien, Lettland, Norge och Storbritannien. Om ingenting förändras tills dess, så kommer Sverige att spela sin första match (se hela spelschemat för hockey-VM) mot Tjeckien den 15 maj.

Mötet med Tjeckien följs sedan upp med matcher mot Storbritannien, Finland, USA, Norge och Lettland, i den ordningen. Från svensk perspektiv är det givetvis matchen mot Finland som är gruppspelets på förhand mest spännande match. Vårt grannland är både värdnation och går in turneringen som regerande OS-mästare, vilket gör det till en ännu mer prestigefylld match än vanligt. Även matcherna mot Tjeckien och USA har potential att bli riktiga nagelbitare. 

De övriga tre lagen i gruppen ska Sverige förhoppningsvis kunna rucka på utan några större problem, vilket också bör vara tillräckligt för att kunna ta sig vidare till slutspelet.

Övriga matcher att kolla in

Turneringens resterande lag, som är hemmahörande i grupp A, består av Kanada, Tyskland, Schweiz, Slovakien, Danmark, Kazakstan och Italien. Bland dessa sju lag är det Kanada som är den ohotade storfavoriten, och jämför vi de två grupperna så är det utan tvekan grupp A som på pappret är den enklaste att ta sig igenom. 

Med det sagt har länder som exempelvis Tyskland, Schweiz och Danmark blivit konkurrenskraftigare på senare år, så förhoppningsvis kan de åtminstone bjuda upp till dans, även om de inte borde kunna rå på alltid lika stjärnspäckade Kanada. Även Slovakien är en erkänd hockeynation som får ses som gruppens favorit bakom kanadensarna. 

Så spelas slutspelet

Årets VM-turnering inleds den 13 maj och därefter spelas gruppspelet fram till och med den 24 maj, där den avslutande matchen spelas mellan Finland och Tjeckien. Enligt spelschemat väntar sedan en dags vila, innan det är dags för kvartsfinaler.

Eftersom lagen är indelade i endast två grupper, så innebär det att de fyra bästa lagen i respektive grupp kommer att kvalificera sig till slutspelet, vilket också styrker Sveriges goda chanser till avancemang. 

Semifinalerna kommer att genomföras den 28 maj och finalen genomförs dagen efter, den 29 maj. Innan finalen den 29 maj kommer också en match om tredjepris att spelas mellan förlorarna i de två semifinalerna.

Ibland kan det kännas konstigt att bänka sig framför hockey-VM. All snö har smält, sommaren närmar sig och solen värmer på ordentligt – men så fort pucken släppts i den första matchen sitter man alltjämt där och hejar på sitt landslag med hopp om guld. VM är helt enkelt den perfekta turneringen för att kröna hockeysäsongen, år efter år.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*