Svenska hockeyligan, eller SHL som den oftast kallas, är den högsta ligan i Sverige för män. SHL anses även vara en av de främsta hockeyligorna i världen. Ligan grundades 1975 men SM i hockey har funnits sedan 1922. Vinnaren av slutspelen i SHL vinner Le Mat-pokalen som har delats ut som vinnartrofé sedan 1926. Segrarlaget blir även svenska mästare.

SHL består av 14 klubbar som spelar 52 matcher innan 8 av lagen går vidare till slutspel. Den nuvarande mästaren är Frölunda HC som vann 2019. SHLs säsong under 2020 ställdes in och därmed finns det ingen mästare för det året. Däremot leder Djurgårdens IF med 16 vinster.

SHL samarbetar med C More och Sveriges Radio. Genom C More Sport går det att streama SHLs matcher. Beroende på vilket sportpaket man väljer hos C More går det även att se andra ligor, som Hockeyallsvenskan eller NHL. Hos Viasat Sport går det att streama NHL men inte SHL. Radiosporten vid Sveriges Radio sänder både SHL och Hockeyallsvenskan. Även SVT Play sänder vissa matcher.