Världens största fotbollsligor

Fotboll är den största sporten i Europa och i Syd- och Centralamerika. Det är en av de största sporterna i många afrikanska länder och inkluderar man även damfotboll är USA och Japan med och skriver fotbollshistoria. Det är en av de sporter med högst ekonomisk omsättning, bland de med flest utövare och räknas ofta som världens största sport.

För klubbfotboll på herrsidan ligger samtliga av de bästa ligorna i Europa: den engelska ligan (premier League), den spanska (La liga), den tyska (Bundesliga), den italienska (Serie A) och den franska (Ligue 1). Förutom det inhemska ligorna möts lagen från alla världens ligor i Champions League som inte är någon liga utan en tävling, den största och mest ärorika på klubbsidan.

Premier League

England tävlar alltid som en enskild nation i fotbollssammanhang och densamma gäller deras liga. Premier League innefattar enbart engelska lag och inte hela Storbritannien.

I Premier League finns klassiska storlag såsom Manchester United, Arsenal, Tottenham och Liverpool. Varje stad med sitt lag och med en fantastisk stämning på läktarna. En del lag har haft bättre tider (ex. Blackburn) medans andra har gått fram de senaste åren (ex. Manchester City och Chelsea). Det gamla möter det nya och vem som är bäst varierar mycket över tid.

Det bästa med Premier League är dock inte topparna utan dalarna. Det finns ingen annan serie som är så jämn och så svår att förutspå som Premier League. Det finns favoriter och det finns lag som aldrig åker ur serien: men väldigt få matcher är på förhand givna och stora målskillnader är ovanliga. Detta trots att de bästa lagen i ligan är bland de bästa internationellt.

La liga

La Liga är hem åt två utav de kändaste och bästa lagen genom tiderna: Real Madrid och Barcelona som också är Spaniens två största städer. Möten mellan dessa två kallas för el clásico (klassikern) och är en enorm tillställning både bland publik och TV-tittare. Barcelona och Real Madrid är tillsammans med Atletico Madrid förhandsfavoriterna och det är mellan dessa kampen om förstaplatsen står. Det finns andra lag som är bra, men de är inte tillräckligt bra för att kunna utmana dessa giganter och har ingen egentlig chans att vinna Champions League i nuläget.

Serie A, Ligue 1 och Bundesliga

Serie A, Bundesliga och den Franska ligan har under förgående årtionde haft ungefär samma struktur. Det har en ledare som också är ett av världens bästa lag, i Serie A är det Juventus, i Franska ligan Paris Saint Germain och i den Tyska heter ledaren Bayern München.

Under serieledaren finns ett par lag till som är av internationella mått. De kan vara med och slåss i toppen av Champions League, men de är inte lika stabila som ledarlaget och kan även sjunka ett par placeringar i den inhemska ligan. Generellt kan man säga att den Tyska ligan i har det mest stabila laget i Bayern München. Medans lagen därunder har större potential i Serie A och Ligue 1.

Streaming

Viaplay täcker Premier League (England), Bundesliga (Tyskland) och Ligue 1 (Frankrike). C More och TV4-play har rättigheterna för La Liga (Spanien) och Serie A (Italien). Båda tjänsterna visar matcherna från Champions League.