Världens största hockeyligor

De tre största hockeyligorna i världen

Hockey spelas i stora delar av världen och därför finns det även många olika ligor. Oftast är de geografiskt uppdelade men även nivå har stor påverkan. Men några av dem är större, eller mer populära än andra. Det gäller framförallt de professionella ligorna. De tre största ligorna är dock NHL, SHL och KHL. Alla tre är endast för manliga spelare, då hockey med kvinnliga spelare har mycket mindre popularitet och därmed mindre fokus.

NHL

National Hockey League är Nordamerikas högsta liga med lag från både Kanada och USA. NHL är även högst rankat i världen, och utan tvekan den största hockeyligan i världen. Det grundades 1917 och består idag av 31 lag som är uppdelade i två konferenser; East och West med två divisioner var. NHL finns även som spel genom EA Sports. Det har utkommit ett spel varje år sedan 1991.

Lagen spelar 82 matcher innan 16 av dem går vidare till slutspelet. Laget som sedan vinner slutspelet tilldelas Stanley Cup-pokalen. Laget med flest titlar är Montreal Canadiens med 25 vinster.

SHL

Svenska hockeyligan är Sveriges högsta liga och grundades 1975. Dock har SM i hockey spelats sedan 1922. Fram till 2013 hette ligan Elitserien i ishockey. Även om den är begränsad till Sverige så är det en av de största hockeyligorna. Idag består den av 14 lag som inte är uppdelade i divisioner. Det finns inte heller någon nationell cup utan SHL ingår istället i CHL (Champions Hockey League) som är turnering för europeiska hockeyligor.

I ligan spelar lagen 52 matcher vartefter åtta av lagen går vidare till slutspel. Laget som vinner utses till svenska mästare i hockey och får ta emot Le Mat-pokalen som varit SM-trofé sedan 1926. Djurgårdens IF är det lag med mest SM-titlar med 16 vinster. Dock är Färjestad BK med 9 vinster ledande sedan grundandet av SHL. Djurgårdens IF ligger på delad andra plats med Brynäs IF med 6 vinster.

KHL

Kontinental Hockey League är en liga i Eurasien som grundades 2008. Det inkluderar främst Ryssland men även Finland, Kazakstan, Kina, Lettland och Belarus. Ligan består av 23 lag varav 18 av dem är ryska. KHL är uppdelad i två konferenser; Väst och Öst. Väst har två divisioner, Bobrov och Tarasov medan Öst är uppdelad i divisionerna Charlamov och Tjernysjov. Charlamov består endast av ryska lag medan de andra tre inkluderar lag från de andra länderna.

Varje lag spelar 60 matcher innan de ledande åtta går vidare till slutspelet. Laget som vinner tilldelas Gagarinpokalen. Den ledande mästaren är Ak Bars Kazan med 3 vinster.

Streama NHL

NHL är den största hockeyligan i världen men den är även en av de största sportligorna. Det finns många sätt att streama NHL online. Men i Sverige är det främst Viaplay och V Sport Hockey som streamar NHL-matcher.

Streama SHL

SHL går att streama online genom C More Sport. Vissa utvalda matcher går även att se på TV4 Play.

Streama KHL

Att streama KHL i Sverige är svårare, speciellt om man saknar ryska TV-kanaler eller dylikt. Det ingår dock i V Sport.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*