Så streamar du sport gratis – de bästa lagliga alternativen

Att titta på sport är en av de populäraste underhållningsformerna som existerar. Eftersom det är så omåttligt uppskattat att titta på idrott i olika former, betalar tv- och streamingbolag hutlösa summor för rätten att sända diverse evenemang. För konsumenten leder det ofta till mycket dyra prenumerationer, men i vissa sammanhang finns det faktiskt billiga – och ibland gratis – alternativ.

Spelbolagen en favorit för många

Det behöver inte alltid kosta skjortan att streama ett idrottsevenemang eller en match med sitt favoritlag. För den som är ute efter att streama sport gratis är spelbolag ofta ett säkert kort. Hos spelbolag som erbjuder livesport kan du hitta stabila streams med bra kvalitet.

De senaste åren finns det flertalet bettingsidor som har storsatsat på att kunna erbjuda sportsändningar live och utbudet på dessa sajter blir ständigt bättre. Under vissa perioder kan de till och med erbjuda ett bredare utbud än de stora giganterna på streamingmarknaden.

I vissa fall får du åtkomst till dessa streams gratis i samband med att du placerar spel, men andra gånger kan du behöva lägga en slant för att få åtkomst till dem. För enskilda matcher och dylikt är detta ofta ett mer prisvärt alternativ än de stora streamingtjänsternas sportpaket eller pay per view-alternativ.

Andra alternativ som är gratis

Spelbolagen är en tillförlitlig källa för den som vill komma åt billig eller gratis streaming, men även för dig som inte sysslar med betting och dylikt finns det vissa möjligheter.

I Sverige har vi exempelvis SVT:s public service-kanaler som tillhandahåller en hel del sport utan någon extra kostnad. Vet du om att SVT har rättigheterna till en kommande match eller ett kommande evenemang, kan du i regel streama detta på SVT Play.

Andra svenska tv- och mediebolag online, som Viaplay, C More och Discovery+ m.fl. kräver vanligtvis att du betalar för deras sportpaket, men även de sänder ibland enstaka matcher och evenemang utan kostnad, ofta i samband med att de visas på linjär tv – då kan det räcka att du har ett konto hos dem. Ibland erbjuder de också gratis testperioder, vilket kan vara värt att utnyttja om du inte har gjort det.

Slutligen kan det vara värt att kolla in sajter som Youtube, som också sänder idrott live i större utsträckning än vad många vet.

Undvik att streama olagligt

Med tanke på att det kan svida en del i plånboken att titta på sitt favoritlag, är det många som lockas av att besöka sajter där du kan streama sport olagligt. Det finns dock många anledningar till att undvika dessa illegala tjänster. 

Det finns dels en moraliska aspekt att ha i åtanke. Illegal streaming innebär att bolaget som egentligen har rättigheterna går miste om intäkter, vilket i längden kan påverka allt från de anställda till produktionskvaliteten. Väljer du att streama olagligt har du sannolikt inte heller någon insikt i vad det är för verksamhet du stöttar – mer än att det är en verksamhet som erbjuder en illegal tjänst.

Utöver de rent moraliska och juridiska anledningarna till att undvika illegala streamingsajter, så kan själva upplevelsen vara skäl nog att hålla sig borta från dem. Den typen av sajter drivs vanligtvis med hjälp av en stor mängd störande annonser – som dessutom kan innehålla så gott som vad som helst.

Den aggressiva annonseringen är ett störningsmoment man helst vill undvika, men även utan den är kvaliteten på streamingen ofta rejält undermålig och sändningsavbrott på dessa sajter är ofta oundvikliga. Den här typen av streaming har fått öknamnet ”fulstreaming” av en anledning.

Mycket sport kostar en hel del, men det finns också flera alternativ där du i många fall kan streama evenemang och matcher helt gratis. Är du uppmärksam kan du spara många slantar genom att välja dessa kanaler.