Registrera enskild firma

Det första steget när man väl bestämt att starta enskild firma är att registrera F-skatt eller FA-skatt. 

Vilken av dessa man skall använda beror på om man har en anställning, eller om man tänker fokusera allt på det nystartade företaget.

Därefter, beroende på företagsform registrerar man företaget hos Bolagsverket. Detta är obligatoriskt för aktiebolag och frivilligt för enskild firma. 

Dock kan det vara en fördel också när man registrerar enskild firma då det ger namnskydd på internet för företaget.

Så steg för steg behöver du genomföra följande:

  • Anmäl företagsregistrering
  • Bli godkänd för F/FA-skatt
  • Anmäla dig för momsredovisning 
  • Invänta att bolagsverket registrerar företaget.

Som nämnt är det frivilligt att registrera en enskild firma hos bolagsverket. Men detta är helt klart en fördel då det som nämnt ger namnskydd på internet för ditt företag.

För många är registreringsprocessen avskräckande, och allt fler väljer att anlita experthjälp för att registrera enskild firma på enklast möjliga sätt och se till att allt pappersarbete blir korrekt.

 Vad kostar det att registrera enskild firma

Man kan i princip starta en enskild firma gratis genom att registrera denna på verksamt. Men som nämnt ovan är det flera fördelar med att registrera företaget hos bolagsverket, som det nämnda namnskyddet för företaget.

Att registrera sig som enskild näringsidkare hos bolagsverket kostar 1100 kr där som man gör det via internet. Skall man registrera företagsnamnet kostar detta också 1100 kr. 

Ôversikt över olika avgifter för enskild näringsidkare kan man hitta hos bolagsverket.

Realiteten är att man kan starta företag utan pengar, men det underlättar så klart om man har ett startkapital man kan investera under uppstarten.

Särskilt med tanke på att profilera och marknadsföra sig, hur mycket man skall ta betalt för sina varor och tjänster, bygga sitt eget varumärke och etablera sig i marknaden.

Här kan man tänka kreativt och till exempel samarbeta med en lokal sport– eller idrottsförening eller media och få billig profilering via deras mediaprodukter.

Dom allra flesta som väljer att starta företag väljer att registrera enskild firma, som innebär att man personligen är ansvarig för företagets ekonomi och skulder. 

Företaget har inget företagsnummer, men använder den enskilda näringsidkarens personnummer.

Så det är juridiskt sett ingen separation mellan privatperson och företag, och den som driver firman är juridiskt ansvarig för att skulder betalas och avtal hålls.

 Fördelar med att registrera enskild firma

Till skillnad från ett aktiebolag, som ska ha en styrelse som består av minst en ordinarie ledamot med en suppleant, kan man enkelt starta enskild firma ensam.

På det sättet kan man, även om man rent privat riskerar mer ekonomiskt,prova på företagslivet, och samtidigt hålla kostnaderna låga.

Med enskild firma måste man göra bokföringsslut varje räkenskapsår. 

Men informationen kan hållas privat. Motsatt av ett aktiebolag där man måste offentliggöra räkenskaperna för innevarande år.

Det finns en hel del andra fördelar med att välja enskild firma när man väljer att starta företag som att bli din egen chef, realisera drömmar och bli ekonomiskt oberoende.

Det finns också en hel del driftsrelaterade fördelar, som att man bland annat kan få en del av inkomsten från näringsverksamheten beskattad som kapitalinkomst med 30 procent total skatt genom reglerna för positiv räntefördelning.

Andra fördelar med en enskild firma är att man har lägre egenavgifter i den enskilda firman än vad arbetsgivaravgifterna är i ett aktiebolag.

I kombination med att man inte behöver något aktiekapital för att starta upp gör att många väljer enskild firma i början av sitt företagsäventyr.

När man väl kommit igång med företaget och pengarna börjar rulla in kan det däremot vara fördelaktigt att byta eller ombilda till ett aktiebolag.

Skatt

När det kommer till skatt på vinster som stannar i företaget är denna mer eller mindre det samma för en enskild firma som för ett aktiebolag och ligger på 21-22%.

Men det är lättare att jämna ut resultatet i en enskild firma för bra och dåliga år genom skatteplanering via periodiseringsfond eller expansionsfond.

Däremot måste ett AB betala skatt på fonderade pengar där som man använder sig av periodiseringsfond.

Så oavsett vilken företagsform man väljer krävs det tid och planering för att säkra att man har den bästa utgångspunkten för att lyckas.

Summering

Detta har varit en kort genomgång av dom rent praktiska leden i processen med att registrera enskild firma.

Oberoende av vilken företagsform man väljer så är skatt, moms och företagsregistrering något som gäller för alla och är därmed en essentiell del av att driva eget.

Många tycker denna process kan verka svår, och som nämnt finns det företag som specialiserar sig på att hjälpa morgondagens entreprenörer att starta upp.

Dom hjälper dig med allt från registrering av ditt företag, profilering, bygga ditt varumärke, marknadsföring och bokföring. 

Så se till att du innehar mest möjlig kunskap om resan du nu skall bege dig ut på.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*