Största idrottseventen 2021

När vi hör 2020 tänker vi förmodligen alla på samma sak. Namnet behöver inte ens nämnas eftersom det förknippas med så mycket negativt och bara att höra det får förmodligen merparten att vilja krypa ner i ett hål för isolering. Det är ju mer eller mindre så det senaste året har känts. Visst, det har fungerat att kringgå problemet och fokusera på att utföra lite andra aktiviteter men oavsett vad vi bestämt oss för att genomföra har hänsyn hela tiden varit tvunget att tas till det här antiglädjande fenomenet.
Framtiden är fortfarande oviss och en av anledningarna till att den aktuella vardagen är så oerhört påfrestande för många av oss. Även om vi lever i en värld av både olikheter samt orättvisor är vi i grund och botten trots allt sociala varelser som behöver sällskapa oss med omvärlden oavsett om det innefattar lokala aktiviteter eller jorden runt resor.

En speciell förening

Mycket kan sägas om det men det går liksom inte att sticka under stol med att mästerskap på ett eller annat sätt påverkar oss människor. Det behöver inte finnas något intresse överhuvudtaget men ändå är det någonting med ett idrottsevent eller mästerskap som förenar oss människor. Det är en känsla svår att sätta ord på och behöver nödvändigtvis inte heller betyda att nationen varifrån personen i fråga kommer ifrån deltar eller inte. Det är något som oförklarligt som händer med oss och det är också just det som gör idrott, när det får vara just idrott, så fantastiskt.

2021

Det nya året har på diverse sätt redan satt sin prägel. Det finns mycket att lägga bakom sig och samtidigt en hel del att också se fram emot, inte minst när det exempelvis kommer till sommarens än så länge tilltänkta mästerskap.
Sommaren 2020 skulle prydas med både de Olympiska Spelen i Tokyo samt ett Fotbolls-EM men en helt ny slutspelsform där hela Europa skulle agera plattform. Precis som nästan allt annat togs det vettiga beslutet att detta skulle skjutas på till framtiden. Vi närmar oss nu den här framtiden med stormsteg och 2021 skulle ju vara året då allt skulle vara som vanligt igen. Ett år då 2020 en gång för alla kunde gå till handlingarna.
Dessvärre ser inte nutiden ut riktigt så och vi kan fortfarande bara hoppas på att ett mirakel händer. Givetvis är huvudattraktionen de olika sporterna samt det som utövas men det går inte att bortse från publikens betydelse samt allt det där som händer runt omkring mästerskapet. Det är också det som skapar den där fantastiska känslan av gemenskap och samhörighet människor i mellan. Det där som behövs för att göra en på många sätt orolig värld lite bättre.

Vi måste tänka positivt

En annan viktig faktor som spelar in i både det här och mycket annat är förmågan att även i de svåraste situationer försöka tänka positivt. Nu måste vi helt enkelt utgå ifrån att allt, på gott och ont , är som vanligt igen.
Det är något speciellt de där åren när det både spelas ett Fotbolls-EM samt hålls ett Sommar-OS . Dessa två elefanter inom mästerskapskategorin avlöser varandra bra med tanke på att det förstnämnda inleder sommaren och det sistnämnda avslutar densamme.
Som tidigare nämndes ska Fotbolls-EM för första gången, med undantag för två värdnationer 2000, 2008 och 2012, hållas i 12 olika länder. I takt med att deltagarantalet utökat har det ställts högre krav vilket även medfört att färre länder kan hantera förmågan att kunna arrangera ett stort mästerskap. Den fina med den här typen av mästerskap, även om det finns en förkärlek för ens tillhörande nation, är att vi lär oss så mycket även om andra länder. Ett Fotbolls-EM är på samma gång både underhållande och utbildande. Det är nog många av oss som inte längre kan vänta. En hel månad med glädje, intryck, möjligheter och förhoppningsvis fantastisk fotboll.
Sommar-OS blir som ett Fotbolls-EM med betydligt mer bredd. Det här är idrottens julbord där tittarna vare sig de är på plats eller följer det ifrån TV-sofforna kan få en fullständig avhandling i hur vår sportvärld fungerar.
Ett OS är dessutom hela världens skyltfönster och tveklöst det största mästerskapet vi känner till. Det har så många komponenter att det får delas upp i både en vinter och sommardel, även om det här till mångt och mycket även styrs av väder samt utformningsförhållanden.
I likhet med Fotbolls-EM pågår detta mästerskap under en månads tid och I den stundande turneringen kommer det gå att följa 339 grenar i 33 olika sporter.

Alla vill delta

Att följa stora mästerskap kan i en tid då allt fler väljer att överge sina traditionella TV-abonnemang för att ge utrymme för de mer moderna samt effektiva streamingtjänsterna bli allt svårare. Strömmandet har lagt mycket av sportens värld under sina vingar men många av de stora idrottstävlingarna är fortfarande TV-sändningarnas område.
Ur svensk synvinkel har det alltid gått att följa både OS och EM ifrån de båda stora antennkanalerna men tider förändras.
Vad gäller sändningarna från de olympiska spelen har de gått vidare och turneringen i Tokyo kommer sändas via Discoverys paket samt även vara tillgängligt på streamingtjänsten D-play vilket både finns som applikation och direkt på webben.
När det kommer till Europamästerskapet i Fotboll fortsätter SVT samt TV4 att dela på rättigheterna för sändningarna där det även kommer finnas möjlighet till streaming via SVT play alternativt Cmore.
Streamingen ger dessutom tittarna större frihet samt möjlighet att välja och vraka mellan olika sporter, grenar eller matcher. Allt det här kan dessutom genomföras utan att drabbas av något distraktionsmoment i form av reklam.

Nya förutsättningar

Under historiens gång har vi varit beroende av att följa alla våra kära idrottsevenemang ifrån en plats där Tv:n behövt vara inkopplad. Hur många gånger har vi inte hör ett beklagande över att någon vi känner har missat den där finalen eller det där spännande skedet av slutspurten i skidtävlingen. Numera går det här att följa oavsett var du befinner sig. Mycket kan sägas om den nästintill sjuka tillgängligheten digitaliseringen gett upphov för men det är skönt att vi aldrig mer behöver oroa oss för att missa det där vi älskar att följa.
Det här kan vi tacka den goda streamingen för.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*