Pengar till ungdomsidrott

Elitidrott i all ära, men merparten av världens idrottande sker i betydligt mindre glamorösa sammanhang. Vanligtvis är det barn och ungdomar som spelar fotboll och golf utan någon större publik, definitivt inte streamat eller tv-sänt, och utan att tjäna en krona på sitt idrottande.

Tvärtom kostar det pengar. Bara för att man saknar inkomster betyder ju inte det att utgifterna uteblir. Det behövs utrustning, ofta en lokal i form av en sporthall, eller en fotbollsplan eller spolad isbana utomhus. Vidare tillkommer kostnader för tränare och andra funktionärer, och transportkostnader för bortamatcher och cupresor.

En del går att täcka med bidrag från Riksidrottsförbundet eller kommunen, men även om det hjälper drar det knappast runt ens den löpande verksamheten, än mindre en idrottsresa, en turneringshelg i en annan del av landet eller ett träningsläger.

För detta krävs kreativa lösningar från laget eller idrottsföreningen. De kanske kan jobba åt kommunen, rensa sly, plocka skräp eller något annat som behöver göras. Eller anordna en loppis, sälja lotter eller sälja biljetter till ett eget event, kanske en jippobetonad match mot föräldrar eller andra vuxna.

Ett populärt sätt för idrottande ungdomar att tjäna lite större pengar är att sälja något i samarbete med ett företag. Det kan vara vad som helst som folk behöver och vill ha. Människor vill gärna hjälpa till när barn och unga behöver pengar för att åka på idrotts- eller skolresor, men det blir ännu bättre om man får något i gengäld.
Ett av dessa företag är DelikatessKungen, som sedan 1991 hjälpt idrottsklubbar att genomföra sina resor. Klubbens medlemmar säljer företagets delikatesser mot provision för att finansiera idrottsläger och cupresor. Spelarna säljer på den egna orten och/eller i sociala medier, till företag eller privatpersoner. Genom åren har över 25 000 grupper betalat sina resor på det här sättet. Många av dem har dessutom återkommit till DelikatessKungen för att få råd med nya resor.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*