Världens största sporter

Det finns många sportutövare i hela världen. En del utövar sin favoritsport genom att titta på den, andra åker runt på arenor som publik och ytterligare en grupp utövar en sport aktivt själva. Det finns ganska många berättelser om hur unga personer kommer i kontakt med någon speciell sport, upptäcker en slumrande talang och sedan målmedvetet tar sig fram till världstoppen, men det finns många gånger fler som har stort nöje i mer anspråkslös form, som ett sätt att ha roligt eller att hålla sig i form.

Men vilka sporter är egentligen världens mest populära sporter? Att det finns stora variationer i olika länder och på olika kontinenter vet vi. Varpa må vara otroligt stort på Gotland men är förstås fullständigt okänt på de flesta andra håll. Men det finns också sporter som verkligen är kända och uppskattade världen runt. Det är inte helt enkelt att gradera olika sportgrenar i tur och ordning eftersom det finns ett flertal olika listor och lite olika sätt att tolka vad ordet ”utövare” egentligen innebär.

Fotboll överlägset störst

Tillgängliga listor över världens största sporter är dock överens om att fotboll är absolut störst på global basis. Fotboll är en lättillgänglig sport för de flesta, det behövs bara en boll och i brist på boll kan en hårt hoprullad tygtrasa duga. Så enkelt föds ett intresse hos barn och ungdomar. Ett intresse som kan växa och på sikt, i alla fall för de mest talangfulla, leda till mångmiljonmatcher på stora arenor med hundratusentals åskådare på plats och ännu fler på distans via olika utsändningar världen över. Redan de gamla grekerna anses ha spelat fotboll i någon form, men den moderna fotbollen tog sin form i England.

Cricket och landhockey

Från fotbollens cirka 3,5 miljarder följare är det sedan ett långt hopp ner till tvåan, som är cricket, tätt följt av landhockey. Cricket har över två miljarder utövare och denna sport är absolut störst i Asien, Australien och Storbritannien, medan det för en mer undanskymd tillvaro på många andra håll. Trots den något begränsade geografiska utbredningen anses över två miljarder personer vara engagerade i denna sport. Cricket uppstod som sport redan på 1700-talet i England. Landhockey kom ett sekel senare. Det är något av en blandning mellan hockey och fotboll, spelas på gräs och är enormt populärt i många delar av världen.

Övriga populära sporter

Efter de tre giganterna, fotboll, cricket och landhockey, hittar vi ett antal olika sporter med mellan en halv till en miljard följare. Det handlar om både lagsporter som volleyboll och individuella sporter som golf. Bordtennis och tennis har drygt en halv miljard följare, väldigt populärt är också baseboll, golf, basket och amerikansk fotboll.

Hur en sport kan bli till

Sporter föds och en del får aldrig fäste, andra utvecklas och förfinas över tid. Det är kul att se hur exempelvis golf, som idag tillhör världens största sporter faktiskt uppstod när holländare redan på 1300-talet roade sig med att slå bollar på de tillfrusna kanalerna med en klubba – ”kolve”. Via handelskontakter spred det sig till Skottland, där man blev enormt förtjust i spelet. Namnet ändrades till golf och sporten spelades på välansade fårbetesmarker med små hål som bollen skulle slås ner i. Snart kanske det kommer en ny favorit som dyker upp på listan över världens största sporter. Men vad eller var någonstans i världen det händer är det ingen som vet.

Bli först med att kommentera

Kommentera