Ska du streama fotbolls-EM? Här är oddsen att kolla in under mästerskapet

Fotbolls-EM 2020 – som numera går av stapeln 2021 efter att ha flyttats fram ett år – är till sist här. Det har knappast gått som smort för UEFA att arrangera sommarens mästerskap, men nu är det som sagt äntligen dags för Europas främsta fotbollsnationer att mäta sig med varandra.

Låt oss ta en titt på vilka som är Europamästerskapets favoriter enligt spelmarknaden och vad den säger om Sveriges chanser i sommar.

Favoriterna i respektive grupp

Sommarens EM-turnering spelas med sex stycken grupper, med fyra lag i vardera grupp. För den som tänker betta på mästerskapet kan alla spelbolag på svenska med bra oddsbonusvara något att överväga – på de flesta bettingsajter finns det mängder av odds för både gruppspelet och turneringen i övrigt.

I grupp A, bestående av Italien, Schweiz, Turkiet och Wales är det Italien som är den tydliga favoriten. Även om Italien är storfavorit i gruppen bör inget av de andra laget räknas bort – samtliga av dem har potential att ta sig vidare från gruppspelet.

I grupp B, som är gruppen där våra nordiska grannar Danmark och Finland huserar tillsammans med Belgien och Ryssland, är det Belgien som är den klara favoriten. Danmark är i sin tur storfavorit till att knipa andraplatsen, medan Finland väntas få det rejält tufft.

I grupp C återfinns Nederländerna, Ukraina, Österrike och Nordmakedonien, och det är det förstnämnda landslaget som är den främsta favoriten, med god marginal. Däremot förväntas det bli betydligt jämnare i kampen om andraplatsen mellan Österrike och Ukraina.

I grupp D hittar vi Kroatien, England, Tjeckien och Skottland – och det är England som är den här gruppens stora favorit. Silvermedaljören från VM 2018, Kroatien, väntas också ha vissa chanser till att kunna vinna gruppen, men Tjeckien, och inte minst Skottland, är rejäla underdogs i gruppen.

I grupp E, där vi hittar Sverige, Spanien, Slovakien och Polen är det föga förvånande Spanien som är favoriten till att ta sig vidare till slutspelet via en förstaplacering i gruppspelet. Sverige och Polen spås ha någorlunda jämbördiga chanser att sluta tvåa i gruppen.

I grupp F, som av förklarliga skäl har fått benämningen “dödens grupp”, hittar vi Frankrike, Tyskland, Portugal och Ungern. Tre av världens främsta fotbollsnationer har alltså hamnat i samma grupp, och av dem är det Frankrike som är den största favoriten. Oddsmarknaden håller Tyskland som närmast utmanare till att vinna gruppen, men det är ingen tvekan om att vilket lag som helst av Frankrike, Tyskland och Portugal har kapacitet att vinna grupp F. 

Vilken nation vinner turneringen?

Okej, vi har klargjort vilka som är favoriterna till att vinna sina grupper, men vilka lag har störst chans att gå hela vägen då? Enligt oddsmarknaden finns det främst två stycken nationer som sticker ut, och det är Frankrike och England. 

Frankrike är för många den givna favoriten med tanke på att de är regerande världsmästare och har en imponerande stark trupp. Med det sagt är det också många som tror på England, som också har ett konkurrenskraftigt lag, och som har mognat sedan det senaste stora mästerskapet – utan att ha förlorat hungern som nationen visade upp den gången. 

Andra relativa lågoddsare är Belgien, Portugal Tyskland, Italien och Spanien. Bland länderna som anses ha sämst chans att vinna mästerskapet hittar vi bland annat Ungern, Nordmakedonien och Finland.

Så går det för de svenska herrarna

Det skulle vara en rejäl överdrift att påstå att Sverige är någon form av favorit under EM, men vårt svenska herrlandslag är inte direkt någon av mästerskapets stora underdogs heller. Det är också ungefär mellan de två extremerna som vi placerar oss på oddsmarknaden – Sverige återfinns varken bland lågoddsarna eller de riktiga högoddsarna, utan någonstans mitt emellan.  

Sverige har dock goda chanser att ta sig vidare till slutspelet. Eftersom flertalet av treorna kvalificerar sig från gruppspelet, och Slovakien väntas vara mer eller mindre en slagpåse i grupp E, så ska Sverige förhoppningsvis kunna ta sig till slutspel – även om man skulle missa att knipa andraplatsen.